Huvudinnehåll start

Så deltar ni i sametingsvalet 2025

Partier, grupper eller liknande sammanslutningar som vill delta i valet till Sametinget behöver anmäla sin beteckning och sina kandidater till Valmyndigheten. Du som blir anmäld som kandidat behöver också godkänna det genom en så kallad förklaring.

Anmäl er för att delta i sametingsvalet från den 1 mars 2025

Alla grupper, partier och liknande sammanslutningar måste anmäla sin beteckning och sina kandidater för att bli registrerade för valet till Sametinget. Samtidigt beställer partiet sina valsedlar.

Era kandidater måste vara upptagna i den slutliga röstlängden som upprättas senast den 1 mars 2025. Valmyndigheten fattar beslut om er anmälan av beteckning och kandidater när röstlängden upprättats. Ni får därför gärna lämna in er anmälan lagom till den 1 mars 2025.

Sista dag att lämna in er anmälan är måndagen den 10 mars 2025.

Observera att det är kort om tid för Valmyndigheten att handlägga ärenden inför att valsedlarna ska tryckas för att de ska hinna skickas ut med röstkorten. Lämna därför en komplett anmälan så att handläggningen kan gå smidigt.

Anmäl er partibeteckning och era kandidater

En grupp, parti eller liknande sammanslutning ska lämna in följande handlingar för att få sin beteckning registrerad:

  • Blanketten Anmälan av beteckning och kandidater.
    • Om beteckningen innehåller en symbol ska ni bifoga den i svg- eller eps-format (i färg eller svartvitt).
  • Kopia på ett protokoll från gruppen, partiet eller den liknande sammanslutningen där det framgår:
    • vilken beteckning som ska gälla för gruppen, partiet eller den liknande sammanslutningen
    • vem som är behörig företrädare att göra anmälan
    • vem som är ansvarig för valsedelskorrektur (om annan än behörig företrädare)
  • Blanketten Kandidatlista med de kandidater som ska tryckas på valsedlar. Om partiet har flera listor ska ni numrera listorna.
  • Förklaring - samtycke till anmälan från kandidat för alla anmälda kandidater. Förklaringarna kan ni lämna antingen på blankett eller digitalt.

 

Nya grupper, partier eller liknande sammanslutningar måste lämna in ett stöd

De grupper, partier eller liknande sammanslutningar som under nuvarande mandatperiod inte har mandat i Sametinget räknas som nya partier och ska utöver anmälan om beteckning dessutom bifoga:

  1. Kopia på ett protokoll från partiet som visar vilken beteckning som ska registreras.
  2. Blanketten Stöd för namnunderskrifter med underskrifter från minst 50 personer som finns i den slutliga röstlängden till stöd för anmälan.
  3. Kopia på ett protokoll där det framgår att gruppen, partiet eller den liknande sammanslutningen har antagit stadgar och styrelse.

Detta händer när Valmyndigheten tagit emot er anmälan

Valmyndigheten publicerar den anmälda beteckningen på val.se. Om någon information saknas eller behöver förtydligas kommer vi att kontakta gruppen, partiet eller den liknande sammanslutningen via de kontaktuppgifter som ni har angett på blanketten. Vi kontaktar er i första hand via mejl eller telefon. Om ni inte lämnar in kompletteringar kan vi inte godkänna er anmälan. Vi kontrollerar att beteckningen och eventuell symbol inte kan förväxlas med någon annan beteckning som gäller för samma val.

När vi handlagt ärendet enligt gällande regler fattar vi ett beslut. Om vi fattar beslut att registrera beteckningen publicerar vi detta på val.se.

Om Valmyndigheten inte godkänner er anmälan kommer vi att meddela gruppen, partiet eller den liknande sammanslutningen. Uppgiften om att anmälan är under handläggning tas bort från val.se. Beslutet kan ni överklaga till Valprövningsnämnden.

Överklagandet ska ha kommit in till nämnden inom en vecka från den dag det överklagade beslutet publicerades på val.se. Om beslutet inte har publicerats (när vi inte godkänner en anmälan) ska det ha kommit in inom en vecka från den dag klaganden fick del av beslutet.

Kandidater och valsedlar

En grupp, parti eller liknande sammanslutning kan anmäla kandidater till en eller flera listor. En lista är en uppsättning kandidater i en viss ordning. Varje lista måste innehålla minst tre kandidater (samma person kan stå på flera listor). Listorna trycks till valsedlar som skickas ut till alla röstberättigade.

Vid val till Sametinget finns endast valsedlar med både namn på beteckning och kandidatnamn. Det finns varken blanka valsedlar eller valsedlar med enbart namn på en grupp, ett parti eller liknande sammanslutning.

Godkänna valsedelskorrektur

Valmyndigheten skapar ett valsedelskorrektur som skickas med mejl till den person som partiet angett som korrekturansvarig. På grund av kort tid till tryck måste den ansvarige hos partiet ge svar på korrekturet omgående.

Efter att korrekturansvarig godkänt korrekturet kan valsedeln tryckas.

Tryckning av valsedlar

Valsedlarna trycks på vitt papper och har storleken A6. På valsedlarna trycks beteckningen på partiet och namnen på de anmälda kandidaterna.

På en valsedel får det maximalt plats 72 kandidater på framsida och baksida, förutsatt att varje kandidat endast upptar en rad på valsedeln.

Distribution av valsedlar

De partier som anmält sig och sina kandidater i tid får valsedlar upptryckta och distribuerade av Valmyndigheten.

Om ett parti har flera listor så trycks lika många av varje lista.

Valmyndigheten skickar ett exemplar av varje valsedel tillsammans med röstkortet till alla som finns upptagna i den slutliga röstlängden. Valsedlarna finns också tillgängliga för väljarna i alla vallokaler.

Dessutom får partierna 1 000 valsedlar per lista att själva distribuera efter eget önskemål.

Kostnad för fler valsedlar

Om ett parti vill beställa fler valsedlar än de partiet får gratis kostar det 85 kr per 1000 valsedlar. Frakt tillkommer. Kontakta Valmyndigheten för mer information om betalning om ni vill beställa fler valsedlar.

Ni gör beställningen på samma blankett som anmälan av beteckning.

Information till dig som kandidat i valet till Sametinget

För att vara valbar vid valet till Sametinget ska du:

  • ha rösträtt i valet till Sametinget
  • ha anmälts som kandidat av en registrerad grupp, parti eller liknande sammanslutning.

Kandidaterna ska samtycka till anmälan genom förklaring

Varje anmäld kandidat ska lämna en egenhändigt undertecknad förklaring till gruppen, partiet eller sammanslutningen. Kandidaten kan även lämna förklaringen digitalt. Vi kommer att publicera en länk till att samtycka till att bli anmäld som kandidat med BankID eller Freja ID+ på val.se under februari.

Genom förklaringen ger kandidaten sitt tillstånd till att bli anmäld och finnas med på en valsedel.

Det är gruppen, partiet eller den liknande sammanslutningen som lämnar in alla förklaringsblanketter till Valmyndigheten.

Partilängder

Alla grupper, partier eller liknande sammanslutningar som har registrerats för valet får en sammanställning av vissa uppgifter från den slutliga röstlängden, nämligen namn, adress och födelsetid för de röstberättigade. Sametingets valkansli disitribuerar partilängderna efter att Valmyndigheten fattat beslut om alla registreringar av grupper, partier eller liknande sammanslutningar. Om ni har fler frågor om partilängder kan ni kontakta Sametingets valkansli.